Fostervandsprøve Hvis du er over 35 år, når du skal føde, er det en god idé at få foretaget en fostervandsprøve.
6015
Hvis du er over 35 år, når du skal føde, er det en god idé at få foretaget en fostervandsprøve.
Du vil som regel blive tilbudt en fostervandsprøve, hvis du tidligere har født et barn med kromosomfejl eller alvorlige misdannelser, eller hvis der findes alvorlige arvelige sygdomme i familien.
Hos kvinder over 38 år er risikoen for at få et mongolbarn ca. 1%, mens den hos 40-årige er ca. 2% og senere højere.
Hvis barnet vokser for langsomt, eller man er bange for at barnet skal blive født for tidligt, kan fostervandsprøven foretages i slutningen af graviditeten. Her kan prøven også fortælle, om barnet er lungemodent, dvs. om barnet kan trække vejret af sig selv efter fødslen. Fostervandsprøven kan ligeledes kønsbestemme barnet samt konstatere, om der er Rhesus-forskel mellem mor og barn.
Undersøgelsens forløb
Indgrebet sker på følgende måde: Først foretages en ultralydundersøgelse for at se hvordan barnet og moderkagen ligger. Så stikkes en nål ind gennem maven ind i fostersækken. Lægen holder hele tiden øje med hvor han stikker, så fosteret og moderkagen ikke tager skade. Derefter tappes 10-20 ml fostervand.
Cellerne fra fostervandet, som er genetisk identiske med fosteret, bliver undersøgt for deres arveegenskaber (den såkalte genetiske undersøgelse). Resultatet af prøverne foreligger 2-3 uger senere.
Hvornår i graviditeten udføres prøven?
Tidligere foretog man fostervandsprøven mellem uge 16 og uge 18 i graviditeten. I dag forsøger man at gøre det tidligst mulig - fra og med uge 14.
Risiko
Der er en lille risiko for spontan abort efter prøven (ca. 1%, som er mindre end risikoen for at få et mongolbarn). Årsagen til en eventuel spontanabort kan være, at der går hul på fosterhinden så vandet render ud, eller at man kan få veer efter stikket. Det er derfor vigtigt, at kvinden tager det med ro efter prøven.
Undersøgelsen foretages poliklinisk, men hvis man får det dårligt, bliver man indlagt på afdelingen for at få ro og hvile.
Hvis du ønsker at få foretaget en fostervandsprøve, skal du kontakte din læge. Prøven er gratis.