Hvis legen ender galt efter et fald fra klatrestativet, er det kun hver 6. danske kommune, der har sikret sig, at mindst én ansat i hver institution kan træde til og yde førstehjælp.
Mere end 13.000 børn mellem 3 og 11 år kom sidste år så slemt til skade i dagsinstitutioner og på legepladser, at de måtte en tur på skadestuen. Det er det rekordhøje tal, der nu får dagsinstitutionernes egen landsorganisation, DLO, til at opfordre dets medlemmer til at få gjort noget ved problemet.
"Problemet er evigt aktuelt, men det ender altid i en politisk diskussion, som handler om, hvem der har skylden og pengene. At kunne sige til forældrene, at der altid er minimum én pædagog, der kan førstehjælp, er et kvalitetsparameter. Og så koster det altså ikke nogen bondegård at lære", mener Morten Kyst, der er sekretariatschef for DLO, der organiserer 1.600 selvejende institutioner.
"Der sker ikke en pind, og vi mener, at institutionerne selv har ansvaret for at komme på et førstehjælpskursus. Hvis de siger, at de ikke har råd, så prioriterer de simpelt hen forkert. Sikkerheden skal være til stede", understreger Morten Kyst, der også mener, at kommunerne har et ansvar.
Dødsfald hører til sjældenhederne, men mindre kan også gøre det. Hos Center for Ulykkesforskning er registreringen af børns ulykker blevet bedre, men det samlede tal er ikke blevet mindre.
"Tallet er nogenlunde konstant, men vi ved, at tallet ikke er helt reelt. I flere tilfælde skelnes der ikke mellem ulykker inden døre og på legepladser og i skolegårde. Tallet er derfor i virkeligheden noget højere", fortæller seniorforsker Bjarne Laursen.
Kilde: JydskeVestkysten
26-04-2003

|