Kviksølvindholdet i dåsetun er tæt på grænsen af det tilladelige. Derfor bør især gravide, ammende og børn under 14 år indtage dåsetun med måde.
De 10 dåser tun, som Informationscenter for Miljø & Sundhed har undersøgt, holder sig alle under den danske grænseværdi på 1,0 mg pr. kilo.
To af dåserne har dog så meget kviksølv i sig - henholdsvis 0,8 og 0,43 mg - at der ikke skal mange mundfulde til, før man har indtaget mere kviksølv, end godt er, påpeger centeret.
"De to dåser har et chokerende højt indhold af kviksølv, som jo er ekstremt skadeligt for hjernens udvikling. Det er især et problem for gravide og for små børn, så jeg håber sandelig, at myndighederne har styr på det", siger professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.
Hvis man gerne vil spise fisk to gange om ugen, som anbefalet, bør man vælge de dåser, som højst har 0,1 til 0,2 mg kviksølv, lyder hans råd.
Tager man for eksempel en af dåserne med størst indhold af kviksølv, så rammer et barn på 15 kilo (cirka 3 år) det røde felt, hvis det spiser mere end 25 gram på en uge. En dåse indeholder 150 gram tun i drænet vægt, så det kan højst blive til et par tunmadder om ugen.
Fødevarestyrelsens kostråd om fisk til børn under 14 år samt gravide omfatter ikke dåsetun, da disse ifølge myndighederne "generelt indeholder meget lidt kviksølv". Til gengæld advarer man mod at spise for meget af andre rovfisk som sværdfisk, sildehaj, gedde og tunbøffer.
Kilde: Politiken
10-10-2006

|