Gravide vil kun scannes for at se barnet Gravide opfatter nakkefoldscanninger som et attraktivt tilbud, som de regner med at få.
4218
En ny undersøgelse offentliggjort i Ugeskrift for Læger viser, at gravide opfatter nakkefoldscanninger som et attraktivt tilbud, som de regner med at få.
Undersøgelsen er lavet af antropologer og læger i fællesskab for at undersøge, hvorfor gravide siger ja tak til en nakkefoldckanning. I dag bliver alle gravide tilbudt scanningen, der bruges til at vurdere risikoen for, om det ufødte barn har Downs Syndrom (mongolisme).
Undersøgelsen, der bygger på interviews med 26 gravide, fastslår, at de gravide vælger scanningen af andre grunde end de medicinske. Derved ligger den i tråd med en rapport om gravides holdninger til scanninger, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde kort før jul.
Gravide forventer, at scanningen er en stor oplevelse, hvor de og den vordende far får mulighed for at se det ufødte barn og forvisse sig om, at graviditeten er virkelig. Endelig ser de scanningen som en forsikring om, at barnet ser normalt ud.
Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal den praktiserende læge informere den enkelte gravide om fordele og ulemper ved scanningen, så hun ved, hvad hun siger ja eller nej til. Men den nye undersøgelse afslører, at kun få gravide har gjort sig klart, hvilke dilemmaer scanningen er forbundet med.
Forskerne konkluderer desuden, at gravide ser en sammenhæng mellem viden og bekymring, og derfor vil de generelt helst ikke vide for meget. Til gengæld opfatter de tilbuddet om scanning som noget, man bør tage imod, fordi det er sundhedsvæsenet, der giver det.