Ultralyd er mere præcist end hænder, når fosterets position under fødslen skal afgøres.
"Man kan forestille sig at bruge ultralydsscanninger til at undersøge, hvor fremskreden fødslen er, dvs. hvor dybt barnets hoved står i fødselskanalen", siger overlæge Jannie Dalby Salvig fra Århus Universitetshospital, Skejby.
De oplysninger kan formentlig med fordel medtages i vurderingen af, om barnet kan fødes ved hjælp af sugekop, eller om det er nødvendigt med et kejsersnit.
"Nogle gange er barnets hud presset ned, men ikke selve kraniet. Og det er kraniets position, der afgør, om barnet kan fødes den naturlige vej", siger Jannie Dalby Salvig.
Udenlandske undersøgelser peger på ultralyd som et mere præcist værktøj til vurdering af barnets rotation, end når læger eller jordemødre mærker sig frem med hænderne.
En undersøgelse publiceret i tidsskriftet Ultrasound in Obstetrics and Gynecology viser, at der i næsten hvert tredje tilfælde blev begået fejl, når det med fingrene blev vurderet, om barnet stod regelmæssigt, altså med ansigtet mod mors ryg.
Samtidig viser en anden undersøgelse fra American Journal of Obstetrics & Gynecology, hvor barnets rotation er blevet vurderet hos 88 patienter, både med ultralyd og ved at mærke sig frem, at der var 8 procent fejl ved ultralyd, mens der var 28,4 procent fejl, når personalet mærkede med hænderne.
"Det viser sig, at vi rigtig tit tager fejl, når vi mærker os frem. Med ultralyd tager vi mindre fejl, hvis vi skal afgøre, om barnet står med ansigtet for- eller bagtil. Det er svært at mærke med fingrene, men med ultralyd er det let at se, om barnets øjne vender mod moderens maveskind", siger Jannie Dalby Salvig.
"Det har stor betydning, hvordan barnet er roteret, hvis man skal lægge en sugekop, for man trækker helt forskelligt afhængigt af barnets rotation", siger Jannie Dalby Salvig.
Kilde: Søndagsavisen
19-07-2010

|