Hvis du som arbejdsgiver har saglige grunde til at fyre en medarbejder, spiller det ingen rolle, om vedkommende er på barsel.
I 2008 og 2009 vandt Finansforbundet hvert år 8 sager, hvor medarbejdere mente, at de var blevet fyret på grund af barsel eller graviditet.
"Det er en misforståelse, at man ikke må fyre gravide og medarbejdere på barsel. Det er ikke korrekt. Man må bare ikke fyre på grund af graviditet og barsel", understreger underdirektør Charlotte Vester fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.
Med andre ord kan du fyre en gravid, hvis du har saglige grunde til det. Du skal dog kunne bevise, at du ikke tager afsked med din medarbejder som følge af en familieforøgelse. Ifølge ligebehandlingsloven ligger bevisbyrden altså hos arbejdsgiveren.
Retssager har ifølge Dansk Erhverv vist, at det i flere tilfælde lykkes arbejdsgiveren at løfte sin bevisbyrde i sager om afskedigelse, selvom man har været tiltalt efter reglerne i ligebehandlingsloven.
I Vestre Landsret har man f.eks. givet Aalborg Kommune medhold i, at selv om en medarbejdet på barsel blev fyret, var selve barslen ikke grunden. Stillingen blev slet og ret nedlagt, fordi der ikke var arbejdsopgaver nok. Kommunen havde derudover uden held forsøgt at finde andre stillinger til medarbejderen.
Kilde: Erhvervsbladet
05-03-2011

|