Hurtigere hjemsendelse og færre fødesteder forringer forholdene for nybagte mødre og børnene.
Det skaber både stigende problemer i familierne og i kommunerne, og det koster samfundet dyrt.
• Antallet af nyfødte, der genindlægges akut, er fra 2007 til 2010 steget med 13 procent på landsplan.
• Antallet af genindlæggelser som følge af ernæringsmæssige problemer er steget tilsvarende.
• Antallet af ambulante behandlinger på sygehusene som følge af problemer med barnets ernæring er i samme periode steget med 60 procent.
Også hos de praktiserende læger mærkes et øget pres. Men især vagtlægerne får flere henvendelser.
Her har der været en vækst i antallet af henvendelser fra nybagte mødre fra knap 40.000 henvendelser i 2007 til cirka 120.000 i 2010. Det svarer til en stigning på 230 procent.
"Kvinder, der føder ambulant, får ikke de tilbud, som de kan forvente. Opfølgningsbesøg fra jordemoderen bliver mange gange erstattet af et telefonopkald eller ingenting. Og efterfødselssamtalen tilbydes efter behov og ikke altid af den samme jordemoder, som var med ved fødslen", skriver Kommunernes Landsforening i et notat.
I en tid, hvor der nedlægges fødesteder, og afstandene vokser, skal sygehusenes jordemødrene bruge en betydelig del af deres arbejdstid på transport, når de tager på svangreomsorg i hjemmet, påpeger Kommunernes Landsforening.
Har du været ramt af de forringede vilkår for nybagte mødre på landets fødesteder? Har du prøvet at blive sendt hjem, før du følte dig klar til det? Skriv om dine erfaringer.
Kilde: Berlingske Tidende
09-02-2012

|