Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  DIT BARN - GRATIS MAGASIN TIL DIG

Læs den nye udgave af magasinet DIT BARN - et GRATIS magasin til dig med alt om de skønne unger! Læs det gratis her
Igangsættelse af fødslen - sådan foregår det Igangsættelse af fødslen - sådan foregår det

Igangsættelse af fødslen kan være en langvarig proces, der kan forløbe over flere dage.
 7287 

Skrevet af Jordemoder Lise Munk og jordemoder Lise Kjøng

Man ved ikke præcist, hvad der får en fødsel til at gå igang. Men man ved, at nogle hormoner (prostaglandin og oxytocin) fremmer og stimulerer veerne samtidig med, at de er med til at blødgøre livmoderhalsen. Hvor meget eller hvor lidt hormon, der skal til, er forskelligt fra kvinde til kvinde.

Igangsættelse af fødslen kan derfor være en langvarig proces, der eventuelt forløber over flere dage. Så det er godt at væbne sig med tålmodighed - fuldstændig som ved en "almindelig" fødsel.

Undersøgelse

Før igangsættelse vil du blive undersøgt indvendigt gennem skeden, for at jordemoderen kan finde ud af, hvordan fødslen bedst kan hjælpes igang.

Jordemoderen vil ved den indvendige undersøgelse mærke livmoderhalsens længde og konsistens og livmodermundens størrelse.

Hos en kvinde, der ikke er gravid, vil livmoderhalsen normalt være 2-3 cm lang, og livmodermunden vil være fast og lukket. Sidst i graviditeten vil livmoderhalsen imidlertid hos de fleste kvinder afkortes, og livmodermunden vil blødgøres og åbne sig lidt.

1. trin

Hvis jordemoderen ved undersøgelse gennem skeden har mærket, at din livmodermund er lukket eller kun lidt åben, og livmoderhalsen ikke er afkortet væsentligt, vil du få lagt en stikpille op i skeden.

Med hormonet prostaglandin, der især virker blødgørende på livmoderhalsen, kan man sætte fødslen i gang. En stikpille indeholdende prostaglandin placeres i skeden helt oppe ved livmoderhalsen.

Den bedste virkning opnås ved at ligge ned i ½-1 time efter stikpillen er lagt op, så den ikke glider ud.

Før og efter dette vil jordemoderen kontrollere, at dit barn har det godt ved hjælp af CTG-registrering ("strimmel").

Du kan få lidt irritation i skeden dels som følge af undersøgelsen og dels på grund af stikpillerne.

Nu må du i nogle timer tålmodigt afvente stikpillens virkning. Du kan gå rundt som du vil, med mindre du specielt er blevet tilrådet at blive i sengen. Jordemoderen vil ind imellem lytte til barnets hjertelyd.

Nogle kvinder mærker ingen virkning fra stikpillen. Andre mærker lidt murren, lidt smerter som ved menstruation, en trækken ned i benene på bagsiden af lårene eller nogle korte hyppige små veer.

Efter ca. 4 timer vil du igen skulle undersøges gennem skeden. Jordemoderen mærker, om livmodermunden har åbnet sig så meget, at det er muligt at prikke hul på fosterhinden. Er dette ikke tilfældet, vil jordemoderen placere endnu en stikpille i skeden, og hele proceduren vil gentage sig.

Efter endnu 3-4 timer vil du igen få foretaget en undersøgelse. Har livmodermunden ikke åbnet sig, vil der ikke blive gjort mere den dag. Afhængig af årsagen til igangsættelsen, kan du sove hjemme om natten eller overnatte på svangreafdelingen. Næste dag vil du igen få 2 stikpiller.

2. trin: Prikke hul på fosterhinden

Jordemoderen konstaterer ved en undersøgelse gennem skeden, at din livmoderhals er afkortet, og/eller livmodermunden har åbnet sig ca. 2-3 cm.

Det er nu muligt at prikke hul på fosterhinden, og jordemoderen vil foreslå dig at få gjort dette. Fosterhinden er den tynde hinde, som barnet ligger i sammen med fostervandet inde i livmoderen.

Beskyttet af jordemoderens fingre føres en "hæklenål" ind i skeden, og gennem livmodermunden prikkes der forsigtigt hul på fosterhinden.

Da der ikke er nerver i fosterhinden, gør det hverken ondt på dig eller barnet, når der prikkes hul.

Jordemoderen vil lukke så meget fostervand ud, at barnets hoved står fast ned mod livmodermunden. Det kan være lidt ubehageligt, at jordemoderen nogle gange er nødt til at holde fingrene i skeden i længere tid, mens vandet løber ud, og barnets hoved kommer længere ned.

Fostervandet vil sive ud, indtil du føder, idet det hele tiden gendannes. Du vil derfor få brug for store bind, som du får på fødegangen.

Når fosterhinden brister, og noget af fostervandet løber ud, ændres trykket inde i livmoderen. Dette vil ofte provokere livmoderen til at trække sig sammen - altså lave veer.

Det er en god idé at være oppe, gå en lille tur eller bare gå omkring i afdelingen, hvis du har mulighed for det. Idet du bevæger bækkenet, løber lidt mere fostervand ud, og barnets hoved kommer i bedre kontakt med livmodermunden. Dette og bevægelsen i sig selv stimulerer veerne.

Hvis din livmoder ikke har lavet veer af sig selv i løbet af 1-2 timer efter der er prikket hul på fosterhinden, vil du få tilbudt et ve-stimulerende drop.

3. trin: Ve-stimulerende drop

Du har ingen veer, eller du har veer, og de gør ondt, men de er ikke effektive nok til at åbne livmodermunden.

Jordemoderen stikker et tyndt blødt plastikrør (en venflon) ind i en blodåre på din hånds overside eller i armen. Det mærkes som at få taget en blodprøve, blot bliver det lille plastikrør liggende, når nålen er trukket ud.

Et ve-stimulerende drop (S-drop = Syntocinon drop) består af en liter sukkervand (glukose) tilsat 1 ml Syntocinon. Syntocinon er et kunstigt fremstillet hormon svarende til det hormon, kroppen selv producerer (oxytocin). Hormonet får din livmoder til at trække sig sammen - altså lave veer.

Flasken med sukkervand og Syntocinon er tilsluttet en dråbetæller, så jordemoderen hele tiden kan se, præcist hvor meget hormon du får. Flasken hænger på et stativ med hjul, hvilket gør, at du stadig kan gå omkring. Har du overskud, er det en god idé, at du bevæger dig rundt.

Ved at regulere på droppet vil jordemoderen sørge for, at du får mere og mere ve-stimulerende medicin. Formålet er, at du får nogle gode, kraftige og effektive veer, der gør, at livmodermunden åbner sig.

Jordemoderen vil sikre, at der hele tiden er pause mellem veerne af hensyn til dig og barnet.

De veer, der skal til, for at livmodermunden åbner sig, og du kan føde dit barn, vil på et tidspunkt gøre ondt. Veerne vil vare ca. 1 minut, og pausen vil være på 2-3 minutter.

Du vil altid kunne snakke med jordemoderen om eventuel smertelindring.

Når armen vænner sig til det lille plastikrør, vil du sædvanligvis ikke kunne mærke det. Ganske få gange går den blodåre, hvori plastikrøret ligger, i stykker. Derved løber der lidt blod ud i vævet omkring blodåren, og der kan komme lidt ømhed. Jordemoderen vil finde en anden blodåre, hvor droppet kan fungere, og lægge et nyt plastikrør ind.

CTG

Når fødslen forsøges igangsat, vil du ofte få registreret barnets hjertelyd og livmoderens aktivitet ved hjælp af et CTG-apparat. Det kaldes også populært "at få kørt en strimmel".

CTG står for Cardio (hjerte, barnets), Toco (veer), Grafi (tegne). Altså et apparat, der kan registrere barnets hjerteslag og dine veer og tegne det ud på et stykke papir. Ved at se på det kan jordemoderen vurdere, om barnet har det godt.

Ved ethvert indgreb (stikpiller, prikken hul på fosterhinden, ve-stimulerende drop) vil jordemoderen overvåge barnet ved hjælp af CTG - også selvom du ikke har veer.

CTG'en kan vise hvornår, hvor længe og hvor tit du har veer, men den kan ikke vise, om veerne gør ondt. Det kan kun du fortælle.

Gode råd

Hvis der er mange, der skal føde den dag, du skal have sat fødslen igang, vil du måske opleve nogen ventetid. Det er derfor en god idé at ringe til den vagthavende afdelingsjordemoder samme dag kl. 7.30 for at få bekræftet aftalen. Du må gerne spise morgenmad, inden du kommer.

Medbring vandrejournal, læsestof og anden tidsfordriv, toiletsager, behagelige sko, eventuelt badekåbe og joggingbukser, småpenge til mønttelefonen og madpakke til eventuel ledsager.

Kilde: Jordemoder Lise Munk fra Rigshospitalet og jordemoder Lise Kjøng fra Hvidovre Hospital

28-02-2002

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Færre fødsler skal sættes i gang

Fødselspiller kan medføre pinefuld ve-storm

GRAVIDA #2

Blev din fødsel sat i gang?

Tidlig igangsættelse skal redde liv

Gravide skal sættes hurtigere i gang

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

igangsættelse

Læs meget mere om forberedelse til fødslen og om selve fødslen:

Fødsel

Gør barnedåben personlig og få navn og dato trykt på servietterne. Vælg mellem mange flotte farver og søde motiver.

 Servietter med tryk

På BabyFree.dk kan du få en lang række gratis ting til dig og dit barn.

 BabyFree.dk

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center

Få dit barns navn indgraveret i sutten. 3 Navnesutter koster fra 65 kr. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten


Få en skøn babypakke

Få et lækkert babytæppe + bogen Skal vi lege? + knitrebogen Gården. Du skal kun betale 39 kroner i porto.

GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2019

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Babyklik.dk | Babyklubben.dk | Netbaby.no | Facebook