Alle gravide skal undersøges for Downs Syndrom En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen lægger op til at tilbyde alle gravide fosterundersøgelser for mongolisme.
2745
Færre utilsigtede aborter og langt større mulighed for at finde fostre med mongolisme. Det bliver konsekvensen, hvis landets amter vælger at indføre en ny metode for fosterundersøgelser, der kan reducere antallet af børn, som fødes med mongolisme.
En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelse er på vej med en anbefaling af, at sundhedsvæsenet skrotter den hidtidige aldersgrænse på 35 år, for hvem der skal tilbydes fosterundersøgelser for mongolisme (Downs Syndrom).
"Det er forældet kun at se på kvindens alder", siger overlæge Niels Uldbjerg fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Skejby Sygehus, som er medlem af arbejdsgruppen. Mellem 2/3 og 3/4 af alle mongolbørn fødes af kvinder under 35 år, og lægerne mener, at aldersgrænsen er et dårligt filter, fordi der på den baggrund foretages alt for mange unødvendige fostervands- og moderkageprøver.
I stedet for at tilbyde gravide kvinder over 35 en fostervands- eller moderkageprøve, hvor der er ca. 1 procent risiko for abort, skal alle gravide allerede i 12. uge have tilbud om at få foretaget en screening ved hjælp af en ultralydsscanning og en blodprøve. Viser denne screening forøget risiko, kan der tages en fostervands- eller moderkageprøve, samtidig med at kvinden møder på hospitalet til scanning.
"I dag får 11 procent af alle gravide foretaget en fostervands- eller moderkageprøve. Med det nye koncept vil det kun være nødvendigt for 3 procent. Ved hjælp af screening i form af blodprøve og en ultralydsscanning, der måler fosterets nakkefold, samt kvindens alder, kan vi meget bedre udpege de relevante kvinder", siger Niels Uldbjerg, der står bag et stort forsøg, hvor 12.000 kvinder deltager i bestræbelserne på at finde den bedste metode til at undersøge fostre. Skejby Sygehus har allerede taget konsekvensen af forsøgets positive resultater og afskaffet aldersgrænsen på 35 år.
Lægerne regner med at finde op mod 90 procent af alle fostre med Downs Syndrom mod 40 procent i dag. Så godt som alle gravide, der får at vide, at deres ufødte barn har denne genetisk defekt, vælger at få foretaget fostervands- eller moderkageprøve.
"Jeg tror, at op mod 9/10 af de gravide vil være interesserede i tilbudet, og indføres det ikke i det offentlige sygehusvæsen, kommer det af bagvejen på de private klinikker og hospitaler", siger overlæge Claes Lundsteen fra Klinisk Genetisk Afdeling på Rigshospitalet, som også sidder i arbejdsgruppen.
Pelse Helms Kaae, som er jordemoder og medlem af Etisk Råd er enig i, at langt de fleste kvinder vil tage imod det nye tilbud. Alligevel er hun særdeles skeptisk over for den nye metode. Hun mener, det giver den gravide falsk tryghed, idet der kun testes for én specifik abnormitet, og i øvrigt sætter tilbudet alle gravide og deres partner i en meget svær valgsituation.
"Det vil føre til sygeliggørelse af graviditeten. Langt de fleste forældrepar er fornuftige og kan selv træffe et valg. Men mange gravide lader sig måske undersøge, fordi de føler sig pressede af ægtefælle, venner eller samfundet. Hvis de får tilbudet, vil jeg godt se den kvinde, der siger nej og får et mongolbarn. Hvordan er hun stillet, når hun f.eks. skal søge om støtte til sit barn", spørger Pelse Helms Kaae.