Fyret for at passe syge tvillinger Hvad er vigtigst, ens meget syge børn eller hensynet til arbejdspladsen? En mor valgte sine tvillinger og blev fyret fra sit arbejde gennem 13 år.
4519
Hvad er vigtigst, ens meget syge børn eller hensynet til arbejdspladsen?
En mor valgte sine tvillinger og blev fyret fra sit arbejde gennem 13 år. Nu kræver HK næsten en million kroner fra den fyrede kvindes tidligere arbejdsgiver.
Sagen begynder i september 2000, hvor kvinden føder tvillinger for tidligt. Hun går på barselsorlov efter planen, men børnene er så syge, at de bliver indlagt i flere omgange. Skejby Sygehus mener, at det vil være uforsvarligt at sende dem i daginstitution.
Moderen får dækning for tabt arbejdsfortjeneste efter serviceloven af kommunen, så hun kan passe børnene i hjemmet til slutningen af juli 2001, og hun vil derfor gerne have forlænget barselsorloven til det tidspunkt. Samtidig er hun blevet gravid igen og skal nedkomme i slutningen af 2001.
Arbejdsgiveren afviser at forlænge barselsorloven med henvisning til, at moderen med det samme skulle have meddelt ham, at børnene var indlagt, og at hun gerne ville have forlænget sin orlov. Det havde hun ikke gjort.
Arbejdsgiveren kræver, at hun møder på arbejde senest den 20. april, hvor den ordinære barselsorlov slutter. Det gør hun ikke, og hun bliver fyret med øjeblikkelig virkning for at misligholde ansættelsesforholdet.
"Spørgsmålet er hvor grov en misligholdelse af ansættelsesforholdet skal være, for at man kan blive bortvist fra sit arbejde. Når man tager børnenes tilstand i betragtning, er det så en grov misligholdelse, at hun ikke meddelte, at de var indlagt på sygehuset?", siger HK's advokat på sagen, Mette Østergård.
"Kvinden vidste ikke, at hun havde pligt til at underrette arbejdsgiveren. Vi mener heller ikke, at det er grov misligholdelse, at kvinden fastholder at ville holde orlov med henvisning til serviceloven. For her har vi jo en myndigheds ord for, at børnene ikke kan passes ude, men at hun tværtimod kan få penge fra det offentlige for at passe dem hjemme", siger Mette Østergård.
"Dermed mener vi, at hun var i sin gode ret til at udeblive fra arbejdet. Spørgsmålet er om den reelle grund til fyringen ikke er, helt eller delvist, at kvinden var gravid igen. Er det tilfældet, har arbejdsgiveren forbrudt sig mod ligebehandlingsloven", fastslår Mette Østergård.
Sagen behandles i Sø- og Handelsretten i juni 2003.