Fødende kvinder klippes uden grund I Odense bliver godt hver tredje kvinde klippet i mellemkødet, når de føder deres første barn. I Hobro sker det kun for hver tiende.
3074
I Odense bliver godt hver tredje kvinde klippet i mellemkødet (episiotomi), når de føder deres første barn. I Hobro sker det kun for hver tiende. Alligevel sprænger mellemkødet flere gange på fynske kvinder end de nordjyske, viser nye tal fra fødselslægernes forening.
Årsagen til de store forskelle landet over er, at der ikke er fastlagt nogen politik på området, men at klip i mellemkødet skal ske "efter behov", som det står i retningslinjerne.
Indgrebet sker efter jordemoderens skøn, og derfor bliver 35,9 procent af alle førstegangsfødende på Odense Universitetshospital klippet i mellemkødet. Vælger kommende mødre at føde i Hobro, slipper de for at blive klippet i 9 ud af 10 tilfælde.
Til sammenligning flækker mellemkødet i knap 6 procent af tilfældene under en fødsel på Odense Universitetshospital, mens det kun sker i 4,5 procent af tilfældene i Hobro.
Jordemødrene har længe været fokuseret på at klippe de fødende, fordi man gerne vil forhindre, at kvinderne revner så meget, at de ødelægger endetarmsmusklen. Det kan nemlig give de nybagte mødre problemer med at holde på afføringen og ødelægge deres sexliv. Men flere undersøgelser viser, at et klip i mellemkødet ikke altid kan forhindre, at kvinden brister.