Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Kvinder presses til at amme Kvinder presses til at amme

Hanne Bille, initiativtager til flaskebarn.dk, mener, at Sundhedsvæsenet er gået for vidt for at få flest muligt til at amme.
 4680 

Skrevet af Hanne

Sundhedsvæsenet er gået for vidt for at få flest muligt til at amme. Der findes alt for mange historier om spædbørn, der skriger af sult aften efter aften, ophører med at vokse eller genindlægges på grund af underernæring og dehydrering.

Det er historier om mødre, der malker blodig mælk ud i ugevis for at opretholde en slunken mælkeproduktion, eller græder af smerte under hver amning på grund af brystbetændelser, eller fordi brystvorterne er forvandlet til flosset kød. Kvinder, der i bedste fald har fået traumer af en umenneskelig behandling i en svær situation og i værste fald har ført til fødselsdepressioner.

Alle har de fået den opfattelse, at amning er et spørgsmål om vilje, og at kun dårlige mødre giver flaske. Mødre, der ikke kan, vil eller magter at amme, mødes med skræmmekampagner og fordomme fra sundhedssystemet, som ellers skulle hjælpe dem.

Sundhedsstyrelsen forsvarer sig med, at vejledningen bygger på WHO's anbefaling. Glemt er det, at baggrunden for disse anbefalinger er forhold i ulande, hvor flaskehygeine er svær, og amning derfor bliver et spørgsmål om overlevelse.

Sundhedsstyrelsen reducerer ammeproblemer til et spørgemål om vilje, selvtillid eller psykisk svaghed i deres "Håndbog i vellykket amning". Det er på trods af, at amning fra naturens side er lige så lunefuld som naturens andre kompetencer (f.eks. kompentencen til at føde sit barn selv).

Desuden er det ikke alle kvinder, der har lyst til at amme, og det er absurd, at Sundhedsstyrelsen søger at sygeliggøre disse kvinder, fordi de bare ikke synes, at de vil bruge deres krudt som mødre på at amme.

Ammeidyl

Ammefanatikerne i Sundhedsstyrelsen har desværre overbevist 11 fødeafdelinger om, at nybagte mødre skal fratages hjælpemidler som narresut og tilskud på grund af udokumenterede påstande om, at det kan hæmme amning. Begge dele kan ellers hjælpe hjælpe, hvis en nyfødt, der har tygget brystvorterne i laser, skriger konstant af sult og ikke giver den nybagte mor ro til at komme til kræfter.

Kvinder forholdes dermed en række muligheder for at råde over egen krop. Men hvordan kan denne praksis forenes med kernen i sygeplejen? Tilhængere af en stram ammepolitik mener, at kvinder fra vestlige lande skal fungere som rollemodeller. Men hvordan stemmer denne opfattelse overens med målet om individuel omsorg for den nybagte mor, der er sårbar og dybt afhængig af personalets vejledning? Det giver ikke mening, at vi skal være ofre for en strategi, der kun giver mening i et uland.

Et andet spørgsmål: Hvorfor skal fødende kvinder proppes med massiv propaganda af ammeidyl og skræmmekampagner over alt på barselgangen? Er det ikke kun for at presse os til at makke ret?

Moralsk anløbne mødre

Amning er klokkeklart ikke et frit valg for den enkelte kvinde. Dertil er presset alt for massivt. Det betyder reelt, at ammefanatikerne forsøger at råde over kvinders krop og fratage os muligheden for selvbestemmelse.

Hvorfor må gravide f.eks. ikke få at vide, at 40 procent af alle kvinder opgiver amningen eller supplerer med flaske, inden barnet bliver 4 måneder? Er man bange for, at svage sjæle skal blive lokket i fordærv, hvis vi hører, at vi ikke er abnorme, hvis vi ikke kan, vil eller magter at amme?

Måske skal svaret findes i, at sundhedsvæsenet ser os nybagte mødre som moralsk anløbne. Et eksempel herpå er, når strategier over for drikfældige og rygende gravide konsekvent sammenstilles med strategier over for mødre med ammeproblemer eller manglende ammelyst.

Problemet er bare, at sidstnævnte gruppe ikke forvolder barnet skade. Snarere tværtimod, fordi vejen til sutteflasken oftest er brolagt med problemer, der langt overskygger fordelene ved amning.

Den gode mor

Prisen for den høje ammeprocent i Danmark er alt for høj. Det er på tide, at det bliver reglen snarere end undtagelsen, at kvinder tilbydes individuel service og ikke presses ind i ammefanatikernes definition på den gode mor.

Det handler ikke om at modarbejde amning eller promovere flasker. Men vi opfordrer personale til at holde sig det vigtigste for øje: At børnene er mætte og har glade mødre! Moderskabet sidder jo ikke i brysterne.

23-07-2006

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Ammebørn græder mest

Arla tilbagekalder forurenet babymælk

Vores glade flaskebarn

Færre småbørn får mælkeallergi

En lang fødsel og dagene efter

Min første fødsel - Frederik Emil

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

flaskebarn

modermælkserstatning

Læs mange flere spændende fødselsberetninger og skriv din egen:

Din historie

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook