Ny prøve mod kromosomfejl En ny fosterprøve-teknik afslører kromosomfejl i graviditeten langt hurtigere.
3636
En ny fosterprøve-teknik afslører kromosomfejl i graviditeten langt hurtigere, end de i forvejen anvendte metoder er i stand til.
Hvis teknikken bliver taget i brug i Danmark, vil det betyde, at kvinder som bærer på et foster med eksempelvis mongolsymptomer kan vælge at få en tidligere og dermed også mindre risikabel abort.
Det er Juliane Marie Centret på Rigshospitalet med overlæge Claes Lundsteen i spidsen, som har testet den nye metode herhjemme. Overlægen ser store muligheder i den DNA-baserede teknik, der allerede giver svar på fosterprøven efter et par dage. Hidtil har det taget mellem 2 og 3 uger at få en tilbagemelding på, om ens foster er sundt og rask.
"Det kan jo være yderst afgørende, hvor hurtigt man kan opfange, om fosteret har kromosomfejl. Ikke mindst efter abortloven er blevet skærpet, og lægerne derfor er blevet mere varsomme med at tillade sene aborter", forklarer Claes Lundsteen.
Den nye fosterprøve-teknik kan afsløre 80-90% af alle kromosomsygdomme - heriblandt de hyppigste. Men der findes også enkelte sygdomme, som DNA-metoden ikke registrerer.
Derfor bør den nye teknik optimalt bruges som et supplement til den langsommere standard-undersøgelse, der koster ca. 4.500 kroner.
"Man kan måske godt kalde supplementet for en slags luksus. Men jeg anbefaler amterne, at de betaler den merpris på omkring 500 kroner, der koster at anvende den nye analyseteknik, når kvinderne alligevel er inde for at blive undersøgt", siger Claes Lundsteen.
Hvis tilpas mange amter viser interesse for DNA-metoden, regner overlægen med at kunne tilbyde gravide kvinder supplementsundersøgelsen en gang i løbet af 2002.