Salt og graviditet Salt kan være et problem for nogle kvinder under graviditeten, og ikke betyde noget for andre.
17149
Salt kan være et problem for nogle kvinder under graviditeten, og ikke betyde noget for andre. Hvis du for eksempel oplever en meget stor vægtforøgelse i en hvilken som helst måned af graviditeten, vil din læge nok først udspørge dig om dine spisevaner. Den forøgede vægt kan skyldes for megen væske, du ophober i kroppen, på grund af indtagelse af for meget natrium (salt).
En voksen person over 18 år har brug for ca. 500 mg natrium hver dag, men de fleste voksne indtager over 4.000 mg om dagen. Gravide kvinder har behov for ca. 2.000-3.000 mg natrium om dagen, hvilket sædvanligvis er let at få gennem den normale kost.
Man mener, at et for stort saltindhold i kosten kan medvirke til forhøjet blodtryk. Hvis din vægtforøgelse er ledsaget af en forhøjelse af dit blodtryk, skal du sikkert checkes oftere hos lægen. Forhøjet blodtryk hos en gravid kvinde, der ikke tidligere har haft denne lidelse, tyder på graviditetsbetinget overfølsomhed eller begyndende svangerskabsforgiftning (præeklampsi).
Graviditetsbetinget overfølsomhed kan medføre svære komplikationer for både moderen og fosteret under veerne og selve fødslen (f.eks. anfald). Man mener ikke, at salt er den udslagsgivende faktor, men et for stort saltindtag kan gøre det svært at stille den rette diagnose, da det forårsager hævelser, der ligner dem, man får ved graviditetsbetinget overfølsomhed.
De fleste forarbejdede snacks, såsom chips og alkoholfrie drikkevarer, indeholder store mængder natrium. Et gennemsnitsmåltid fra en fast food restaurant indeholder både meget salt og meget fedt. Sådanne fødevarer med mange kalorier og lidt næring er det bedst at undgå så meget som muligt under graviditeten. "Junk food" er ikke til megen nytte for et voksende foster.
Hvis du er vegetar og bruger havsalt til madlavning og tilsmagning, kan det være bedst at bruge jodberiget salt eller tage et tilskud af jod under graviditeten. Dette vil sikre, at din baby får nok af dette spormineral. Jod er en komponent i thyroxin, der er en substans, der regulerer produktionen af energien i kroppen. Almindeligt bordsalt er jodberiget.
Spis godt og lad være med at begrænse saltindholdet i din kost, med mindre lægen eller jordemoderen har fundet det nødvendigt lige præcis i dit tilfælde.