Tripletest Tripletesten belyser risikoen for kromosomsygdomme (især Downs syndrom) og visse misdannelser hos fosteret.
8598
Tripletest er en frivillig blodprøveundersøgelse af den gravide. Testen belyser risikoen for kromosomsygdomme (især Downs syndrom) og visse misdannelser hos fosteret, f.eks. fejludvikling af hjerne og rygmarv (manglende hjerne eller rygmarvsbrok), defekter i bugvæggen samt visse nyremisdannelser. Disse misdannelser forekommer hos ca. 1 ud af 500 nyfødte.
Blodprøven til tripletest udtages fra den gravide i 15-18 svangerskabsuge. Prøven undersøges for 3 forskellige stoffer: Østriol, gonadotropin samt alfaføtoprotein. Ved at sammenholde målingerne af de tre stoffer med den gravides alder og forventet fødselstidspunkt udregnes et risikotal, der belyser risikoen for, at fosteret har alvorlige misdannelser eller kromosomsygdom (hyppigst mongolisme).
Lavt risikotal
Hvis tripletesten viser et lavt risikotal, er der ikke grund til yderligere undersøgelser. Risikoen for et svært misdannet barn eller et mongolbarn er da meget lille og meget mindre end f.eks. risikoen for abort som følge af en fostervandsprøve. Selvom risikoen er lille, er det ikke muligt fuldstændigt at udelukke, at der kan være noget galt med barnet.
Højt risikotal
Hvis tripletesten viser et forhøjet risikotal, bør der foretages yderligere undersøgelser, oftest ultralydsundersøgelse og/eller fostervandsprøve. Et forhøjet risikotal ses hos færre end 1 ud af 10 gravide.
I langt de fleste tilfælde (98 ud af 100) viser yderligere undersøgelser, at alarmen har været falsk, og at fosteret ikke lider af hverken kromosomsygdom eller alvorlig misdannelse. I de få tilfælde, hvor undersøgelserne viser kromosomsygdom eller misdannelser, er det op til den gravide efter vejledning at vurdere, om svangerskabet skal afbrydes.
Nervøsitet og ventetid
For mange er ventetiden på resultatet af tripletesten svær. Svar på tripletesten foreligger altid senest efter 1 uge. Hvis testen viser forhøjet risiko, skal der foretages ultralydsundersøgelse og/eller fostervandsundersøgelse.
Mens ultralydsundersøgelsen kan gennemføres hurtigt, går der 2-3 uger, før resultatet af fostervandsprøven foreligger. Det er vigtigt, at den gravide gør sig klart, at det at få foretaget en tripletest kan indebære yderligere undersøgelser, hvilket naturligvis kan give anledning til bekymring og uro.
Hvem tilbydes tripletest?
Sundhedsstyrelsen giver følgende vejledning:
• Gravide, der er 35 år eller ældre og på grund af alder har en forhøjet risiko for at få et barn med mongolisme, tilbydes tripletest eller fostervands-/moderkageprøve.
• Gravide, der på grund af arvelige forhold har øget risiko for at få børn med kromosomsygdom eller medfødte misdannelser, tilbydes tripletest eller fostervands-/moderkageprøve afhængig af, hvor stor risikoen er.
• Gravide under 35 år, der ønsker fosteret undersøgt for kromosomsygdomme eller medfødte misdannelser, kan ved særligt behov tilbydes tripletest.
Vigtigt om tripletest
Det er vigtigt at understrege, at tripletesten er et tilbud, og det er frivilligt, om man vil lade sig undersøge. Tripletesten udføres på en blodprøve fra den gravide, og er ikke skadelig for hverken moder eller barn. En tripletest kan påvise ca. 2/3 af alle svære misdannelser og kromosomsygdomme. Vejledning og yderligere oplysninger kan fås hos din læge eller jordemoder.