Antallet af børn, der fødes med Downs Syndrom (mongolisme), vil blive reduceret markant med en ny type fosterundersøgelser, som Sundhedsstyrelsen lægger op til i en rapport, der kommer om en måned.
Sundhedsstyrelsen foreslår, at samtlige gravide tilbydes en såkaldt risikovurdering, hvor en ultralydsscanning kombineret med en blodprøve tidligt i graviditeten vil kunne fortælle kvinden, om hun har en øget risiko for at få et mongolbarn.
Ca. 5 procent af kvinderne vil have en sådan øget risiko, og de vil dernæst få tilbudt en fostervandsprøve, der med 100 procent sikkerhed kan fastslå, om deres barn har kromosomfejl. Kvinderne vil på den måde allerede i 13. graviditetsuge få at vide, at de venter et mongolbarn.
"På den måde vil vi finde 80 procent af alle fostre med Downs Syndrom mod blot 40 procent i dag", siger overlæge Peter K.A. Jensen fra klinisk-genetisk afdeling på Århus Kommunehospital.
I dag er det kun kvinder over 35 år samt kvinder med handicap i familien, der får tilbudt en fostervands- eller moderkageprøve, som kan fortælle, om de venter et barn med kromosomfejl.
Men metoden er ikke særlig effektiv, fordi langt de fleste handicappede børn fødes af kvinder under 35 år, og derfor finder man kun 40 procent af alle mongoler ved metoden.
Det betyder, at der årligt bliver født 75 til 100 mongolbørn, og det tal har ligget stabilt i mange år.
Formanden for Landsforeningen Downs Syndrom, Kit Boel, er ikke begejstret for det nye tilbud. "Man udelukker nogle bestemte børn fra at blive født, og det får vidtrækkende konsekvenser for vores måde at se mennesker på", siger hun.
Kilde: Kristeligt Dagblad
14-02-2002

|