Fødsel ved hjælp af sugekop Sugekoppen kommer som regel i brug, når barnets hjerterytme bliver for lav, så det hurtigt skal ud.
6659
Ca. 1 ud af 10 børn bliver født ved hjælp af sugekop. Sugekoppen kommer som regel i brug, når barnets hjerterytme bliver for lav, så det hurtigt skal ud. Hvis dine veer ikke er stærke nok til at presse barnet ud, kan jordemoderen i første omgang opfordre dig til selv at prøve at få veerne i gang ved at stimulere dine brystvorter. En anden mulighed er, at jordemoderen lægger et ve-stimulerende drop. Men hvis presseperioden har trukket længe ud, og du er træt og ikke har flere kræfter, vælger man som regel at hjælpe barnet ud med en sugekop.
Hvem er tilstede på fødestuen?
Hvis barnet har brug for at komme hurtigt ud, går det hele meget hurtigt. Der sker mange ting på kort tid, og det kan virke overvældende både på dig og din ledsager. Nogle forældre har givet udtryk for, at det kan opleves som om, hele fødegangens personale pludselig befinder sig på stuen. Der sker det, at jordemoderen tilkalder den fødselslæge, der skal lægge sugekoppen, og den børnelæge, der skal undersøge barnet, når det er født. Der vil også være en sygehjælper, som går til hånde og sommetider en jordemoderelev eller en medicinstuderende.
Gør det ondt at få lagt en sugekop?
Du vil få tilbudt lokalbedøvelse (pudendusblokade), hvilket de fleste kvinder ikke mærker meget til. Når sugekoppen sættes på barnets hoved, mærker mange kvinder en øget udspænding i skeden. For at give mere plads i skeden, kan det nogle gange være nødvendigt at lægge et klip i mellemkødet (episiotomi). Lokalbedøvelsen gør, at du ikke mærker klippet og heller ikke mærker, når du bliver syet.
Hvad er en sugekop og hvordan virker den?
En sugekop er enten af gummi eller metal. Den sidder for enden af en gummislange, der er tilkoblet en pumpe. Sugekoppen sættes på barnets hoved, og pumpen bruges til at frembringe et undertryk, så koppen suger sig fast på barnets hoved. Ved at lægen trækker i sugekoppen, samtidig med at du presser, støttes dit pressearbejde, og du føder dit barn indenfor få minutter.
Hvordan ser barnets hoved ud?
Umiddelbart efter barnet er blevet født, har det en bule oven på hovedet på det sted, hvor sugekoppen har siddet. Hos nogle børn forsvinder bulen i løbet af få timer, mens den hos andre først forsvinder i løbet af nogle dage. Bulen efterlader et blåt mærke, som også forsvinder i løbet af få dage. Nogle børn får hudafskrabninger på det sted, hvor kanten på sugekoppen har siddet.
Tager barnet skade af at blive født med sugekop?
Barnet tager ikke skade, men det første døgn kan barnet være lidt uroligt og have hovedpine. Nogle børn får en "hovedpinepille" (panodil mixtur). Personalet vil sammen med jer vurdere, om jeres barn har brug for det.
Efter fødslen
Inden I forlader fødestuen, vil jordemoderen eller fødselslægen tale fødslen igennem med jer. På de fleste fødesteder får I udleveret en beskrivelse af jeres fødselsforløb. Jordemoderen på barselsgangen og på fødeklinikken taler forløbet igennem med jer, inden mor og barn udskrives fra hospitalet. I kan også komme til at tale med børnelægen, hvis der er behov for det.