Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Barsel vs. det moderne samfund

Jeg har barsel, og hvis jeg kunne, ville jeg have barsel hele livet.

9980 11-10-2010

Tænk, at man er så privilegeret, at man "bare" kan gå hjemme på barsel og nyde sin baby.

Vi lever i et meget moderne samfund. Alting foregår meget hurtigt, man skal nå mange ting på kort tid, være en god mor, hustru og rengøringskone, tilmed være lidt sexet, og oven i købet skal man også helst have en cool karriere.

Vi ved godt, at vi ikke bare har én identitet. Vi er ikke længere bare nogens hustru, mor eller kollega. Der er gået skizofreni i "Hvem er jeg", og vi skifter lidt mellem diverse identiteter og definerer os selv ud fra de nære fællesskaber, vi nu engang indgår i.

Uden der skal gå for meget sociologi i den, indgår vi også i et større fællesskab i form af det samfund, vi lever i. Om man vil det eller ej, så spejler vi os i andres øjne og tager os af, hvad de mener om os.

Og jeg må konstatere, at folk mener meget :-) Hvilket bringer mig tilbage til barsel - barsel i (læs versus) det moderne samfund.

Der er ikke meget prestige i at have barsel, for man "går jo bare hjemme og driver den af". Og sikke med tid man har. "Jamen hvad laver du hele dagen?".

Vores samfund er ikke skabt til lange barsler. Folk ser jo nærmest mystificeret på en, hvis man fortæller, at man har tænk sig at forlænge sin i forvejen lange barsel. "Næ nej, det burde være som i nittenhundredegrønlangkål, hvor man kun havde syv ugers barsel!".

Jesus Kristus, OMG! og diverse andre hellige udbrud - der er saft susende meget at se til. Jeg forstår simpelthen ikke de mødre, der keder sig og længes efter at komme tilbage på arbejde ASAP. Jeg mener jo, at når man vælger at få børn, er det bare om at nyde dem, alt det man kan. Og lidt til.

Og hvad vi (jeg) bruger tiden på? Jo, nu skal du høre: Sådan en baby skal jo have mad og skiftes og underholdes og trøstes og gås tur med. Derudover har jeg tre andre børn plus en mand - hvilket nok er den mest tidskrævende af dem alle ;-) - der også skal underholdes. Der skal handles, laves mad og gøres rent, og man skal jo også nå i bad og børste tænder.

Alle de forskellige identiteter, jeg skal igennem på sådan en dag - det kræver sin kvinde. Men ihh, hvor jeg nyder det. Jeg nyder at forkæle min mand, bage kage til ham (og børnene selvfølgelig). Jeg nyder min baby hele dagen, og jeg tænker slet ikke på, at det ikke giver mig indhold nok i livet.

Familie (og venner) er indhold nok til mig. De giver mig en bekræftelse, jeg bestemt ikke kan få andre steder. Og jeg vil vædde min gamle hat på, at når man på sine gamle dage sidder og reflekterer over livet, ville man ønske, at man havde brugt mere tid sammen med sine børn og ikke på sin karriere.

Så samfund - tøv en kende og gear lidt ned. Det behøver ikke at gå så hurtigt, og vi behøver ikke at have en fancy karriere, der fortæller os, hvem vi er. Som min ældste datter sagde til mig for mange år siden: "Du er min mor". Det er nok til mig.

Jeg har barsel, og hvis jeg kunne, ville jeg have barsel hele livet.


Kommentarer

Mulebarn  12-10-2010 kl. 15:12 Anmeld
1 Jeg er så lige startet på arbejde igen. Har holdt 24 uger efter fødslen. Jeg har så mødt en hel del, der lyder helt forfærdede over at jeg ikke har taget et helt år - sikke en ravnemor! Men, det er bare ikke det rigtige for mig. Synes faktisk også det er helt vildt hårdt at være hjemmegående. Har aldrig haft så travlt som de 2 gange, jeg har været på barsel. Har stor, stor respekt for de mødre, der klarer det i længere tid end jeg.

Så, jeg er virkelig glad for at være tilbage på arbejde. Som oplægget herover også beskriver, så har vi mange identiteter og jeg kan ikke finde ud af, at være andet end mor, når jeg er hjemme med mand og unger. "Mig" forsvinder simpelthen helt i serviceopgaver, og det har jeg rigtig skidt med.

Jeg savner min lille pige helt usigeligt, når jeg er på arbejde. Synes jeg er helt nøgen uden hende. Men, jeg nyder også "friheden". Har været på toilettet med lukket dør. Har talt med en anden voksen uden afbrydelser. Har talt om andet end søvn, kost og gylp. Glæder mig til frokost. Behøver ikke nøjes med en klap-sammen eller pizzarester fra i går og kan sidde og nyde maden.

Men, det allerbedste er, at arbejdsdagen slutter, og så kan jeg komme hjem og kramme mine fantastiske piger - Træt, men glad efter en tiltrængt arbejdsdag.

DorT  12-10-2010 kl. 16:40 Anmeld
2 Syns man skylder sit barn og sig selv mindst 1 års barsel - kig lidt mere på hvordan man gør i Sverige. De har gode forhold!!!

Jeanny  12-10-2010 kl. 20:41 Anmeld
3 Ville blive sindsyg om jeg skulle gå hjemme i så mange år. Men løsningen med at gå hjemme det første 1-1½ år og derefter starte på arbejde på en 20-25 timer om ugen ville nok være den helt optimale løsning tænker jeg... Ville ønske det kunne lade sig at gøre - men desværre er både arbejdsforhold og løn en afgørende faktor for at det ikke kan lade sig at gøre i mit tilfælde. :-)

  26-10-2010 kl. 20:44 Anmeld
4 Jeg starter på arbejde lige om lidt og min underbevidsthed siger åbenbart, at jeg er en dårlig mor, fordi jeg skal tilbage på arbejde, og dermed svigter ham. Det kommer til udtryk ved at masse mareridt.
Samtidig er jeg meget spændt på at komme tilbage til "reality" og glæder mig også. Alligevel er jeg allerede begyndt at tænke på, hvornår min mand og jeg kan være bekendt overfor arbejdspladsen at få nr. 2...? Og det irriterer mig en hel del, at jeg tænker over det, for så må der et eller andet sted være noget om det, der du skrev, Katja. Personligt ville det passe os strålende, hvis det er mellem 2 og 3 år imellem nr. 1 og 2, men så er det ikke meget mere end 1 - 1½ år jeg er tilbage på job. Kan man være det bekendt???
Men tak for et super blog indlæg. Jeg er glad for jeg ikke er alene om at have nydt min lange forlængede barsel. :) Det var det helt rigtige, da jeg også led/lider af fødselsdepression.

lisash  25-08-2011 kl. 20:46 Anmeld
5 Jeg skal snart føde og planen er at jeg holder 30 uger og derefter starter på arbejde igen. Faren holder de resterende uger og forhåbentlig med 8 uger forlængelse, da jeg skal starte om værnepligtig i Næstved og derfor vil være RIGTIG meget væk hjemmefra, hvor han skal klare det hele.
For mig er det det rigtige at gøre, da det giver et tættere bånd mellem barnet og faren at han også har haft barsel, men også fordi en værnepligten er en uddannelse som vil kunne skabe stabilitet i vores liv. Det er bare en anden måde at tage en uddannelse på.

Men jeg har hørt mange sige, at det kommer aldrig til at gå, at det er for kort tid og holde barsel og at jeg aldrig vil kunne holde ud at være væk fra mit barn. En "bare vent og se"-holdning.
Tilgengæld ser jeg frem til mine friweekender, hvor al tid vil gå sammen med barnet uden andre bekymringer.


Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Flere blogindlæg

Babysnak: Look who's talking 22846
Den dag mor blev træt 11921
Boller op boller ned 6309
Mor med bekymringer 16008
Tid til sofahygge 11659
Bare rolig - Mor kommer snart igen 7336
Lavet med kærlighed - lige fra fryseren 7108
Det er mig der snakker 6629
Min lille snackbaby 8558
Se hvad min baby IKKE kan 21716
Gør Netbaby mere personlig 6869
Fra mælk til mos 7100
Endnu et år er gået 7271
Dåb - tro eller tradition? 8720
Babysvømning med god samvittighed 26588
Forbandede amning 11235
Mit veloverståede kejsersnit 10769
Mit nærtstående kejsersnit 7661
Er dit barns navn populært? 9671
Disneyland og foranliggende moderkage er en dårlig kombi 9967
Velkommen til det nye Netbaby 36478
Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, blogindlæg, debatter m.m. på Netbaby:

barsel

arbejde
Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.
© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook